قلب یکی از اعضای مهم بدن است که حتی یک لحظه کار نکردن آن، باعث مرگ فرد می شود. بنابراین در روش قدیمی عمل قلب باز هنگامی که متخصص بر روی قلب بیمار کار می کرد، وسیله ای به نام بای پس قلب و ریه مسئول تامین اکسیژن سلول ها و جمع آوری و دفع دی اکسید کربن بود. این دستگاه خون را به سایر نقاط بدن پمپاژ می کرد .
در روش جدید، این پروسه طوری طراحی شده است تا نیاز به این دستگاه کمتر باشد .
جراحی قلب باز در موارد زیر انجام می شود :
- برطرف کردن نقص هایی که در عملکرد قلب به وجود آمده است
- تعویض دریچه های قلب که دچار مشکل شده اند
- آنژیوپلاستی (بازکردن عروق قلب)
- پیوند قلب
- جراحی بای پس
- ترمیم نقص مادرزادی قلبی در نوزادان
- برطرف کردن انسداد شریانهای منتهی به قلب
روش جراحی قلب باز
پس از برش در مرکز قفسه سینه، پزشک جراح استخوان محافظت کننده از قلب را کنار می زند تا به قلب بیمار دسترسی پیدا کند . قلب از کار می ایستد و بیمار به دستگاه بای پس قلب و ریه متصل می شود. بنابراین متخصص جراح بدون اینکه قلب بیمار تپش داشته باشد می تواند بر روی عضله بیمار کار کند .
معمولا طی عمل جراحی باز قلب، قسمتی از رگ پای بیمار برداشته می شود تا به رگ های قلب فرد پیوند بزنند. بنابراین در و ورم در پای بیمار حس خواهد شد
تقریبا جراح حدود شش ساعت زمان دارد تا بر روی نقص احتمالی بیمار کار کند، زیرا طول کشیدن بیش از حد جراحی برای بیمار خطرناک است وا احتمال عدم کارکرد صحیح دستگاه بای پس قلب و ریه وجود دارد . پس از انجام بررسی های لازم بر روی عضله قلب، قلب دوباره به محل اصلی اش در بدن بیمار باز می گردد و دستگاه بای پس از بیمار جدا می شود .
بیمار پس از انجام جراحی، باید مدتی (بسته به صلاح دید پزشک) در بخش مراقبت های ویژه (ICU) بستری باشد تا عملکرد صحیح قلب او مورد بررسی قرار بگیرد. اگر همه چیز خوب پیش برود، تقریبا یک هفته بیمار در بیمارستان بستری خواهد بود .
بیمار چند روز بعد از جراحی می تواند فعالیت های روزمره خود را در ابتدا به صورت سبک و با استراحت های طولانی بین آن، شروع کند. اما معمولا چند هفته طول می کشد تا توانایی انجام فعالیت های روزمره خود را به صورت طبیعی پیدا کند .
عوارض عمل جراحی قلب باز
- تا چند روز بعد از عمل جراحی، اشتهایی برای خوردن غذا نخواهید داشت .
- هنگام خوابیدن و استراحت کردن با مشکل مواجه خواهید شد .
- ممکن است برای مدتی پس از عمل جراحی، دچار فراموشی شوید .
- تجربه نشان داده است که مغز به سرعت قبل، امکان تجزیه و تحلیل را نخواهد داشت .
- معمولا طی عمل جراحی باز قلب، قسمتی از رگ پای بیمار برداشته می شود تا به رگ های قلب فرد پیوند بزنند. بنابراین در و ورم در پای بیمار حس خواهد شد .
توصیه ها
- به بیمار توصیه می شود تا حداقل یک ماه پس از عمل قلب باز، رانندگی نکند .
- علاوه بر مشکلاتی که در حین عمل قلب باز برای بیمار ایجاد می شود (مشکلات روحی و جسمی)، هزینه های مالی این جراحی نیز بسیار بالا می باشد و برخی از بیماران تا حدی این هزینه را تقبل می کنند. لذا چنانچه بیمار در شرایطی نیست که بتواند هزینه ها را بپردازد و از طرفی مجبور به جراحی می باشد، توصیه می شود تحت پوشش بیمه این عمل را انجام دهد .
- به افرادی که می خواهند تحت عمل جراحی قلب باز قرار بگیرند توصیه می شود که قبل از اقدام به عمل، اطلاعات لازم را در این خصوص کسب کنند .
- طول مدتی که هر فرد در بیمارستان بستری می شود، به شرایط بیمار بستگی دارد. طول این مدت به میزان و سرعت بهبود یافتن نسبی زخم های بیمار بستگی دارد. بهترین فردی که می تواند در این زمینه پاسخ گو باشد پزشک متخصص شما خواهد بود. در نظر داشت طول مدت بستری شدن در بیمارستان از دو جنبه لازم است، یکی از جنبه هزینه بستری در بیمارستان و دوم اگر فرد شغلی دارد، باید میزان مرخصی خود را از قبل حساب کند .