مراقبتهاي قبل از عمل :
_ بررسي آمادگي پوستي ناحيه سينه ، شکم و ران از لحاظ تراشيدن ناحيه و شستشو با صابون ضد عفوني کننده ضروري است .
- بايد بيمار بداند که قبل از عمل جراحي داروهاي پيش بيهوشي براي تسکين و آرام سازي وي تزريق مي شود .
- آگاهي دادن به بيمار جهت اينکه قبل از عمل جراحي متخصص بيهوشي وي را ملاقات مي کند.
: مراقبتهاي بعد از عمل جراحي
- بايد به بيمار يادآور شد که به مدت 2-1 روز در بخش مراقبتهاي ويژه جراحي قلب بستري مي گردد . ويزيت بيماران مکرر و ملاقات با بستگان محدود است و ممکن است لوله هاي مختلفي در راه هوايي ، معده ، مجراي ادرار و داخل شريان و ريه ها تعبيه شود . اين لوله ها در صورت ثبات وضعيت عمومي بيمار خارج خواهند شد .
- در زماني که داراي لوله تراشه است . چگونه با ديگران ارتباط برقرار نمايد .
- مراقبتهاي روزمره در بخشهاي ويژه به طور مرتب صورت مي پذيرد از مراقبتهاي روزمره مي توان به تغيير وضعيت ، فيزيوتراپي تنفس ، تمرينات تنفس و پايش علايم حياتي اشاره نمود .
- در زمينه اهميت سرفه و تنفس عميق و استفاده از اسپيرومتري تشويقي بايد به بيماران آموزش داده شود . اين اقدامات به کاهش عوارض تنفس کمک مي نمايند .
- بيمار مي تواند از عصر روز عمل در صورت خارج شدن لوله تراشه در تخت جابجا شود و بنشيند .
- ممکن است وي به دليل اثر داروها و کمبود خواب و تسکين قبل و بعد از عمل جراحي دچار حالت گيجي و خواب آلودگي باشد .
مراقبت در منزل :
- بايد به بيمار و خانواده وي آموزش گفتاري و نوشتاري داده شود .
- اطلاعات کلي رويه جراحي، هر گونه توضيح اختصاصي و عوارض همراه با جراحي، بايد به بيمار داده شود .
- بايد به بيمار آموزش داد که بهبود کامل بعد از عمل 12-8 هفته به طول مي انجامد .
- در مورد جناغ سينه بايد بيمار را آگاه کرد که اين برش با سيم هاي فولادي دوخته شده است و تا بهبود کامل استخوان جناغ ممکن است بيمار صدايCLick را در ناحيه بشنود. در ضمن بايد خاطر نشان ساخت که در طي دوره بهبودي حالاتي نظير قرمزي ، خارش و گزگز پوستي را تجربه نمايد .
- در مورد مراقبت از زخم بايد به بيمار آموزشي داد که چند روز بعد از عمل جراحي ناحيه را با آب ولرم شستشو دهد . در مورد نخهاي بخيه کاتکوت بايد توضيح داد که اين نخها خودبخود جذب مي شوند ولي نخ هاي ابريشمي بين 14-7 روز بعد از عمل کشيده مي شوند . بيماربايد در اين مدت لباسي گشاد و راحت بپوشد . زناني که برشي زير پستاني دارند نبايد تا چندين روز سينه بند ببندند و در زمان پوشيدن سينه بند بايد روي ناحيه برشي نباشد تا پوست ناحيه را تحريک نکند .
- بيمار بايد در مورد آگاهي از علايم خطرناک زير آموزشي ببيند که در صورت بروز به پزشک يا پرستار اطلاع دهد . علايم عفونت زخم شامل: تورم، خونريزي ، قرمزي و درد مي باشند . تورم دست و پاها ، افزايش وزن و کوتاهي تنفس ، تب و نبض سريع نيز بايد به اطلاع رسانده شود . درد قفسه سينه همراه با تنفس يا در حين جابجايي نيز حتما بايد به اطلاع رسانده شود .
- در زمينه داروها بايد هدف از درمان ، دوز ، فهرست ، روش مصرف و عوراض جانبي احتمالي به بيمار آموزش داده شود .
- در زمينه فعاليت بايد اين موارد به بيمار گوشزد شود . بيمار بايد بتدريج فعاليت خود را افزايش دهد و برنامه ورزشي منظم روزانه داشته باشد . بايد بيمار از خستگي پرهيز کند و در بين دوره هاي فعاليت استراحت نمايد بيمار بايد از ايستادن يا نشستن طولاني خودداري کند . در هنگام نشستن نبايد پاي سالمش را روي پايي که از آن گرافت وريدي برداشته شده است بيندازد بايد به بيمار تاکيد کرد که از برداشتن يا حمل اجسام سنگين يا انجام ورزشهاي ايزومتريک اجتناب کند انجام رانندگي بايد تا چند هفته به تاخير بيفتد شروع فعاليت جنسي بعد از يکماه از عمل با نظر پزشک است و بايد از روشهاي مقاربتي که نياز به انرژي کمتري دارند استفاده شود . ورزشهايي نظير شنا ، گلف و تنيس تا 6 هفته به تاخير مي افتند . بازگشت به سرکار بعد از 6-4 هفته آغاز مي شود البته اين بازگشت بستگي به نوع شغل بيمار دارد . بايد به بيمار توضيح داد که انجام اين عمل روند بيماري عروق کرونر را تغيير نمي دهد . لذا با انجام تغييرات لازم در الگوي زندگي بايد از بروز مجدد انسداد گرافت ها پيشگيري کرد .
- در مورد رژيم غذايي بايد رژيم کم نمک را رعايت نمايند و چربي رژيم را براساس توصيه هاي يک متخصص تغذيه کنترل نمايند .